NM – Nordiskt Mästerskap i Formelbilsracing 2025

2024-09-25
Bengt-Åce Gustavsson
Förarna i Formula Nordic tävlar om Nordiskt Mästerskap ihop med danska Nordic 4 från och med 2025.

Danska formelbilsklassen Nordic 4 och svenska Formula Nordic har tillsammans med danska (DASU) och svenska bilsportförbundet (SBF) gjort en överenskommelse om att genomföra ett Nordiskt Mästerskap med start 2025.

Nordiska Mästerskapet 2025 består av sex tävlingar jämnt fördelade mellan svenska och danska banor. Alla tävlingar körs som en deltävling i de nationella mästerskapen (för svenskt vidkommande Svenskt Juniormästerskap – JSM), varför merkostnaden för att köra en hel nordisk säsong reduceras avsevärt.  

– Redan från initiala diskussionerna var vi helt överens om att budgetarna i formelmästerskapen ska hållas i schack. För förarna i Nordic 4 som också vill köra Nordiska Mästerskapet kommer det därför endast att tillkomma en kostnad två extra tävlingshelger utöver den danska säsongen, säger Alex Stubberup Frederichsen, promotor för Nordic 4 i Danmark.

Detta innebär också att det danska Nordic 4-mästerskapet 2025 kommer att köras sex gånger, varav en på en svensk bana. Dessutom kommer det att öppnas för Formula Nordic-bilar att delta och ta poäng i danska Nordic 4-mästerskapet.

Historiskt har nordiska formelmästerskap hållits framgångsrikt vid flera tillfällen, senast 2012 för Formel Ford. Med ett gemensamt Nordiskt Mästerskap är ambitionen att skapa en ännu bättre grund för talangutveckling i formelbilsracing inom Norden.

– Jag hoppas att många kommer att stödja initiativet. Vi har gjort vårt bästa för att göra det överkomligt att delta under hela säsongen och jag tvivlar inte på att det här är den bästa lösningen som kunde göras, säger Alex Stubberup Frederichsen, som fått klartecken från Danska Bilsportförbundet och Svenska Bilsportförbundet.

– Detta är framtiden för formelbilsracing i Norden. Vi måste samarbeta för att få bättre ekonomi och då ger vi även förarna en bättre utbildning när de får tävla på fler banor och får möta fler förare, säger Dick Jönsson Wigroth som är Formula Nordics Promotor.

- Vårt samarbete med DASU och danska Nordic 4 har utvecklats mycket fint. Vi ser med samma positiva ögon på vår gemensamma satsning. Med detta ges våra formelbilsförare möjligheten att tävla om inte mindre än tre olika mästerskap, då vårt JSM även är öppet för utländska förare, säger Claes G Elofsson, ordförande SBF Racingutskott.