Linus Granfors tar hem GB4 Championship 2024!

2024-09-30
Bengt-Åce Gustavsson

Linus Granfors har, som förste svensk, kört hem mästartiteln i det brittiska formelbilsmästerskapet GB4 Championship.
 

Eskilstuna-föraren avslutade en kraftfull första säsong på den internationella racingscenen med en trio pallplatser vid helgens final på Brands Hatch, och kröns därmed till den förste icke-brittiske mästaren i GB4-mästerskapets historia.
 
17-årige Granfors ledde sammandraget inför avgörandet på Brands Hatch-banans ikoniska GP-slinga, och lade beslag på titeln redan i det andra av finalhelgens tre race där han slutade tvåa.
 
- Det känns otroligt bra att vinna mästerskapet, så klart, säger Linus Granfors. Det var det väldigt tydliga målet den här helgen och det gick precis enligt plan. Det här är min största framgång hittills i karriären och jag vill verkligen tacka teamet, Fortec Motorsport, som givit mig en snabb bil hela året. Nu ska jag fira med familjen ikväll!

Granfors var i storform under finalen och satte bland annat ett nytt kvalrekord på sin väg mot dubbla pole positions. I det första racet förvaltade sörmlänningen initialt sin ledning, men körde av i slutet av det första varvet och tappade till fjärde plats. Han slog sig sedan tillbaka till en slutlig tredjeplats.
 
Även om Granfors missade en möjlig seger bäddade resultat i Race 1 för den slutliga mästerskapstriumfen en dag senare, i Race 2, där en andraplats alltså räckte gott och väl för att lägga mästartiteln bortom räckhåll för sina konkurrenter.   
 
Granfors avrundade sedan säsongen med en eftertrycklig uppkörning i Race 3, där omvänd startordning tillämpas och där Fortec-svensken avancerade från 11:e till tredje plats.
 
Granfors vinner mästerskapet på sammanlagt 467 poäng och är ende icke-britt i topp sex i sluttabellen. GB4-guldet markerar Granfors tredje racingtitel på fyra år efter tidigare mästerskapstriumfer i svenska Aquila Formula 1000 (2021) och Formula Nordic (2023).
 
- Det har varit en väldigt bra säsong, avrundar Linus Granfors. Det har varit mycket att lära; nya banor, en ny bil, ett nytt språk, men det har klaffat från första passet. Vi började med ett nytt banrekord på Silverstone under försäsongen och sedan har det rullat på. Jag har känt mig väldigt hemma och vi har gjort läxan varje helg. 
 
- Det här är en säsong som har utvecklat mig på så otroligt många plan, och det känns fantastiskt att få det här kvittot i form av titeln. 
 
Linus Granfors har under 2024 vunnit sex race (flest av alla), tagit ytterligare fyra pallplatser, och kvalat in på pole position vid sex tillfällen. Kvalsnittet under säsongen skrivs till anmärkningsvärda 2,5 och Granfors omatchade sex pole positions innebär också att han tar hem GB4-seriens speciella kvalpris George Russell Pole Position Cup.
 
För sin titelseger belönas Linus Granfors med en prischeck på 50 000 pund för användning till vidare avancemang i karriären. Arbetet inför nästa säsong pågår för fullt och möjlighet att engagera sig i satsningen finns fortsatt inför 2025.